3 Aralık 2010 Cuma

Arsenikte Yaşayan Canlı

Nasa'nın yaptığı açıklamalara göre
Bunca zaman bana gülen herkesi bi derece göt etmiş bulunmaktaydım..
Arsenikte yaşayan bir bakteri,dünya üzerinde arsenikte yaşamayı bırakın arseniğe dayanabilen canlıların var olmadığını düşünerek virgülden öncesini tekrar okuyun..
Evet siz benim düşündüğümü düşünüyorsunuz!
Kesin olarak 'Dünya dışında yaşam var' diyemesekte çok çok çok büyük bi buluş bu..
Yani zaten bizim aradığımız zeki yaşam formu değil,eli kolu olan yürüyen konuşan canlılar aramıyoruz biz,(biz dediğim kim bilmiyorum :D ) dünya üzerinde bu kapsamda yaşayabilen canlılar olmadığına göre ve şimdi bulunduğuna göre,nerden gelecek arkadaşım bu bakteri ?
Temel bileşenleri içinde fosfat ve fosfatın biyolojik formlarının yerine arseniği kullanan bi canlıdan bahsediyoruz!
Yani yaşam için mutlaka gerek olan CHNOPS yani hidrojen, oksijen, karbon, fosfor, nitrojen ve sülfürden fosforun yerini arseniğin aldığı bir canlı..
Yaşam için gerekli olan bu 6 bileşenin dışına çıkabiliyorsak demek ki sadece arsenik değil daha bir çok madde bu 6 bileşenin birinin bile yerini alabilir ve 'Burda yaşam olamaz kesinlikle' dediğimiz yerlerde yaşam çıkabilir.. Ve buda tek tek geride kalan her yeri araştırmamız gerektiğini bize gösteriyor..
Çünkü mesela ATP'deki P fosfat,DNA'da şekerleri birbirine bağlayan element fosfat,ve şimdi DNA'da ATP'de bu molekülün yerine arseniği kullanabilen bir canlı.. Yani DNA ve ATP'nin yapısını değiştirebilecek tamamen fosfatın yerini alabilecek bir molekül..
Bunların hepsi 6 bileşenin dışına çıkmamızı her türlü ihtimali araştırmamızı illa ki yaşam için fosfat aramamız gerektiğini bize gösteriyor..
Okuduklarıma göre bilim adamları 6 bileşenin fosfat dışındaki bütün bileşenlerini kullandıklarını ama fosfatın yerine arsenik verdiklerini ve bunun sonucunda canlının büyüyüp geliştiğini söylüyorlar..
Şu zamana kadar geliştirilen teorilerin çok çok dışında bir moleküler yapıya sahip olarak yaşayan bir canlı dünya üzerinde..
Kısacası arsenik bazlı bir yaşam olabilir dünya dışında ve içinde.. Bir canlı bu zamana kadar illaki olması gerek dediğimiz ve kesinlikle yaşam olan yerlerde onlardan bahsettiğimiz 6 bileşenin birinin yerine arsenik kullanabiliyorsa eğer belkide dünya dışında bir yerlerde arsenik bazlı bir hayat vardır..
İşte tüm bu yeni ve tamamen farklı sorular çok daha ilerilere götürebilir insanlığı,yeni bir yaşam formu bulunur belkide..
Ne kadar önemsiz birşey gibi dursada yaşam için gerekli bileşenlerin birinin yerine başka bir bileşen kullanan bir canlı.. Gerçekten çok ama çok önemli bir buluştur!
Küçümseyen zaten gitsin uyusun,yemek yesin filan devam etsin hayatına..

3 yorum:

  1. Çok ilginç ya, asla küçümsenecek bir şey değil. Daha neler görücez bakalım. Ben aslında gün yüzüne çıkartılmayan çok şey olduğunu düşünüyorum, bunlar buz dağının görünen kısmı. Kimbilir neler saklıyorlar bizden.

    YanıtlaSil
  2. Canım öyle salak yaşam formlarıyız ki... bizden başka, bizden zeki, bizden farklı yaşam formlarının olma ihtimalini bile kabullenemiyoruz :)
    Buyurup burdan yakalım şimdi :)
    Buluş ki ne buluş, alayımıza kapak olsun.

    YanıtlaSil
  3. Leah;
    Evet inanılmaz ilginç ve bir o kadar önemli insanlık açısından, hatta çok çok büyük bir buluş bu! Bende öyle düşünüyorum.. Kaos ortamı yaratılmasın diye mesela çoğu bilinen açıklanmıyordur. Çünkü bilinen herşey dünya kamoyuna bildirilirse hoş sonuçlar çıkmaz yani..

    Sittirella;
    Aynen öyle ! Herkes gülüyordu bana ben yaşam var belkide zeki yaşam formuda vardır dediğimde.. Ama şimdi bu bakteri canım oldu benim canım. Belkide zeki yaşam formu değil ama bizi zeki yaşam formlarına görebilecek bi adımdır..
    İnsanlık daha çok şey görecek ve öğrenecek,hazırlıklı olmalı bence

    YanıtlaSil

Yorumunu alalım :)